Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft

Kevin Brown

Dynamic Curved Element Defines Renovated Brazilian Loft

A loft renovation in Sao Paolo, Brazil’s Moema area prioritized entertainment, function, and flow. The result is an inviting and comfortable residence suitable for gatherings with friends and family. Designers at Mandarina Arquitetura drew inspiration from Oscar Niemeyer’s words: “If a straight line is the shortest path between two points, the curve is what makes the concrete find infinity.” This dynamic curve defines the space and enhances its entertaining capabilities.

Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft
Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft
Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft

The curve in this design dominates the main living area of the 110-square-meter apartment. It starts by the stairs and extends into the living room, unifying the various parts. It serves both as a design feature and a functional element, housing a bathroom and a workspace with hidden office necessities and electronics in a cabinet cubby. The main desk space is integrated into the curved unit. An innovative feature is the hidden television, mounted on a rail inside a cabinet.

Slide it out when you want to watch and then put it away when finished.

Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft
Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft
Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft

Next to the wall is the staircase to the bedroom. Originally, it was a spiral staircase with a marble finish and no handrail. The architects updated the stair by crafting a railing from MDF board and extending it up and around the staircase opening.

Now it is a true architectural feature with a texturized cement finish.

Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft
Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft

On the other side of the wall is a spacious kitchen for the cooking enthusiasts who live in this house. The wooden unit has a flat design to fit built-in appliances. Above the sink, open shelving provides storage and adds pops of color to the neutral palette with cookware and dishes. In addition to the full-size refrigerator, the dining area includes under-counter beverage coolers for convenient entertaining.

See also  Does The O-Cedar Spin Mop Live Up To Its nearly 100 000 Amazon Reviews

Large-scale floor tiles are used on the main floor, except for the smaller gray tiles in the kitchen work area.

Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft
Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft
Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft
Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft

Every renovation brings surprises – good and bad. In this case, removing an old gypsum ceiling revealed a stunning concrete slab. The designers restored it, creating a higher ceiling and a more open atmosphere. They also left exposed pipes and wiring, enhancing the loft style and contemporary vibe.

Another discovery during demolition was that the ceiling beams varied in height. This was resolved by cladding them in corten steel panels, providing uniformity and hiding the air conditioning ductwork and TV wiring.

Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft

Just off the kitchen is a terrace that can be fully opened up with sliding glass walls. The space has everything a party needs. The outdoor cooking area has a gourmet countertop, a grill, and cabinets with doors in perforated steel panels.

Inside the door are beverage coolers, and the rest of the terrace has a dining table, chairs, and a sofa for outdoor lounging.

Dynamic Curved Element Defines a Renovated Contemporary Brazilian Loft

Small details make the space special, such as string lights that define the terrace and add a fun glow at night. The wooden floor sets the space apart and gives it a natural feel, despite its urban location. Attaching the terrace and separating it with glass doors also maximizes natural light in the apartment.

Leave a comment